Az Abbe refraktométerrel egy mérőeszközt kap az nD törésmutató gyors és pontos meghatározásához 1300 és 1700 között. Az Abbe refraktométer átlátszó folyadékok, diszperziók, emulziók vagy egyéb anyagok cukortartalmát is méri. A mellékelt hőmérővel a törésmutató 0 ... +70 °C hőmérséklet-tartományban határozható meg. A készülék hőmérsékletének szabályozására az Abbe refraktométer felső és alsó prizmatartóihoz a víztömlők adapterei vannak rögzítve, amelyek külső termosztát segítségével lehetővé teszik a hőmérséklet szabályozását. Ezzel az Abbe refraktométerrel például a cukortartalom pontos meghatározását végezheti el a 0 ... 95% (1,333 ... 1,531) tartományban. Az alkalmazási terület azonban sokkal nagyobb: zsírok, olajok mérése és elemzése,
Hogyan működik az Abbe refraktométer?
A refraktométer mérőeszközként szolgál, amellyel meghatározhatja a törésmutatót. Ez mind a folyékony, mind a szilárd anyagok esetében működik, amennyiben azok átlátszóak, refraktometriával. A minta refraktométerre való felhelyezése után a refraktométer speciális optikája egymással szemben álló világos-sötét mezőket hoz létre, a két mező közötti határvonal a minta mérési eredménye.
Nagyjából három mérési módszert különböztethet meg refraktométerrel:
- Átsugárzott fény
- Csíkos ötlet
- Teljes belső reflexió
Erre a célra a fénytörést, azaz a fénytörést vagy teljes visszaverődést és annak fizikai tulajdonságait használják ki. A bemutatott három mérési elv közös nevezője az ismert törésmutatójú mérőprizma. A fénynek az a tulajdonsága, hogy nem azonos sebességgel mozog a mérőprizma és a mintaközeg között, hanem eltérő sebességgel terjed. A mérendő közeg ismeretlen törésmutatóját a fényeltérítésen keresztül mérjük.
- Az áteresztett fény elvével párhuzamos sugárnyaláb jön létre a két közeg határfelületén
Törött.
- A legeltetésnél és a teljes visszaverődésnél a sugárnyaláb kritikus szöge lesz
a határfelületen különböző beesési szögekben mérve.
A mérési eredmény 20 °C-on a legpontosabb, ezért a hőmérsékletet mindig korrekciós táblázat segítségével kell meghatározni, a torzításokat pedig meghatározni. De vannak olyan refraktométerek is, amelyeknek van automatikus hőmérséklet-korrekciója, ami természetesen nagyban növeli a mérési komfortot.
Mire használható az Abbe refraktométer?
Sok alkalmazás célja a vivőközegben lévő koncentráció meghatározása. Hagyományos példa erre a többnyire vizes oldatok cukortartalmának meghatározása. Például egy szőlő cukorkoncentrációjának meghatározásával meghatározható az érettsége, ami érdekessé teszi a borászok számára. A refraktométerrel a sörfőzésnél az eredeti sörlé és a méz víztartalma is mérhető. De az iparban is igazi segítség lehet a refraktométer, például fémmegmunkáló gépekben a hűtő-emulziós keverékekben az olaj-víz koncentráció, vagy az akkumulátorokban a savkoncentráció meghatározható. A refraktométer az orvostudományban is megtalálható, például mérhető a vizelet fehérjetartalma. Sok más alkalmazási terület is van, ahol a refraktométer hasznos, és nagyban leegyszerűsíti a munkát. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében most külön skálákat hoztak létre (Grad Oechsle, Grad Brix, Grad Plato). A refraktométerek általában kettős %-os szacharóz (Brix)/°Oe vagy hármas skálájú % mas szacharóz (Brix)/°Oe/KMW-Babo skálával vannak felszerelve. A % mas szacharóz (Brix) skála nemzetközileg érvényes. Az Oechsle skála 0-140°Oe gyümölcslevekre, külföldi szőlőmustokra és desztillált cefrékre érvényes. A német szőlőmustra csak az Oechsle-skála 30-140°Oe érvényes. Az ezzel a skálával rendelkező refraktométereket „D” jelöli. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében most külön skálákat hoztak létre (Grad Oechsle, Grad Brix, Grad Plato). A refraktométerek általában kettős %-os szacharóz (Brix)/°Oe vagy hármas skálájú % mas szacharóz (Brix)/°Oe/KMW-Babo skálával vannak felszerelve. A % mas szacharóz (Brix) skála nemzetközileg érvényes. Az Oechsle skála 0-140°Oe gyümölcslevekre, külföldi szőlőmustokra és desztillált cefrékre érvényes. A német szőlőmustra csak az Oechsle-skála 30-140°Oe érvényes. Az ezzel a skálával rendelkező refraktométereket „D” jelöli. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében most külön skálákat hoztak létre (Grad Oechsle, Grad Brix, Grad Plato). A refraktométerek általában kettős %-os szacharóz (Brix)/°Oe vagy hármas skálájú % mas szacharóz (Brix)/°Oe/KMW-Babo skálával vannak felszerelve. A % mas szacharóz (Brix) skála nemzetközileg érvényes. Az Oechsle skála 0-140°Oe gyümölcslevekre, külföldi szőlőmustokra és desztillált cefrékre érvényes. A német szőlőmustra csak az Oechsle-skála 30-140°Oe érvényes. Az ezzel a skálával rendelkező refraktométereket „D” jelöli. Az Oechsle skála 0-140°Oe gyümölcslevekre, külföldi szőlőmustokra és desztillált cefrékre érvényes. A német szőlőmustra csak az Oechsle-skála 30-140°Oe érvényes. Az ezzel a skálával rendelkező refraktométereket „D” jelöli. Az Oechsle skála 0-140°Oe gyümölcslevekre, külföldi szőlőmustokra és desztillált cefrékre érvényes. A német szőlőmustra csak az Oechsle-skála 30-140°Oe érvényes. Az ezzel a skálával rendelkező refraktométereket „D” jelöli.
Tulajdonságok
- könnyen kezelhető
- törésmutatót és cukortartalmat mér
- robusztus öntött ház
- nagy felbontású
- széles körű felhasználás
- becsavarható hőmérő
Technikai adatok:
Mérési tartomány | |
Törésmutató | 1300 ... 1700 nD |
Felbontás | 0,005 nD |
Pontosság | ±0,005 nD |
| |
Mérési tartomány | |
Cukortartalom | 0 ... 95% |
Felbontás | 0,25% |
Pontosság | ±0,25% |
| |
Hirdetés | osztott skála (felső rész % Brix / |
| alsó rész törésmutatója nD) |
Súly | 3000g |
Szállítási tartalom:
1 x Abbe PCE-ABBE-REF 2 refraktométer
1 x Referencia blokk
1 x Csavarhúzó
1 x Becsavarható hőmérő
1 x Használati útmutató